Basilius in de herfst

Basiliuspannenkoek met karnemelkijs, ahornsiroop en crumble van pecannoten


  • Voor de pannenkoeken (ca. 10 à 12 stuks):

  • 700clmelk
  • 275gbloem
  • 5eieren
  • 75gsuiker
  • 1zakje vanillesuiker
  • 90gboter
  • 50 à 75clBasilius

Meng alle ingrediënten, behalve de boter, met een mixer tot een gladde massa. Smelt de boter. Schep het schuim met een lepel weg en giet de geklaarde boter bij het deeg. Laat het deeg een uur rusten in de koelkast. Bak de pannenkoeken in de pan.

(Indien men de Basilius nog meer wil doorsmaken, mag de hoeveelheid Basilius verhoogd worden, maar moet de hoeveelheid melk verminderd worden)

  • Voor het ijs:

  • 660gkarnemelk
  • 225clroom
  • 1vanillestok
  • 8eierdooiers
  • 225gsuiker
  • 80gboter

Breng de karnemelk en de room, samen met de vanillestok, aan de kook. Klop de eierdooiers met de suiker tot een ruban (witte schuimige massa). Haal de vanillestok uit het kooksel. Voeg het kooksel al roerend toe aan de eieren met suiker. Mix de massa met 80 g boter. Laat dit afkoelen en turbineer in de ijsmachine. (Als je geen ijsmachine hebt, kan je het karnemelkijs vervangen door amandelijs, te verkrijgen in de handel)

Voor de crumble van pecannoten:

Snij de pecannoten grof. Brand ze zachtjes in een tefalpan met wat suiker.

Afwerking:

Leg een pannenkoek op het bord. In het midden een grote bol karnemelkijs. Besprenkel pannenkoek en ijs met hornsiroop en bestrooi het geheel met de crumble van pecannoten.

Koken met Guillaume
Korte Lane 20 - 8000 Brugge
www.guillaume2000.be