Bierdegustaties

op basis van bieren van hoge gisting


De trappistenbieren :Een trappistenbier is een bier die alleen onder toezicht van een Cisterciënmonniken worden gebrouwen in een Cisterciënzenabdij. Vandaag de dag zijn er wereldwijd nog maar 7 brouwende trappistenabdijen, 6 in België (Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en West-Vleteren) en 1 in Nederland (Koningshoven). Een trappistenbier kan je herkennen aan onderstaand logo :

De abdijbieren :Abdijbieren is de verzamelnaam voor bieren waarvan de merknaam verwijst naar een bestaande of verdwenen abdij (Benedictijnen, Norbertijnen, Cisterciënzers van de Niet-strikte orde en Cisterciënzers van de Strikte Observantie). Het zijn abdijen die ooit gebrouwen hebben of die al zeer vroeg hun bier onder licentie lieten brouwen. Iedereen mag echter de naam abdijbier gebruiken maar alleen wie beantwoordt aan bepaalde criteria mag het logo ‘Erkend Belgische Abdijbier’ gebruiken zoals Val-Dieu, St-Feuillien, Floreffe, Bornem, etc.

De witbieren :Om de naam Belgisch witbier te krijgen moet er in het beslag minimum 30% ongemoute tarwe aanwezig zijn. De witbieren worden doorgaans niet gefilterd en zijn eerder licht troebel van aard. De verfrissende smaak wordt verkregen door de toevoeging van koriander en sinaasappelschillen (curaçao) tijdens het kookproces. Het bekendste witbier is natuurlijk hoegaarden dat Pierre Celis in 1966 weer gelanceerd heeft.