Bierdegustaties

op basis van bieren van gemengde gisting


Typisch Vlaamse bieren : Tot deze categorie behoren de roodbruine en bruine bieren. Deze laatste categorie is beter gekend als oud bruin. De roodbruine bieren uit Zuid-West-Vlaanderen worden gebrouwen met roodachtige gerstemouten en kruidige hopvariëteiten. Deze dragen bij tot een complexe en pittige smaak. Na de hoofdgisting (met licht-zure gist waarin melkzuurbacteriën aanwezig zijn) wordt een gedeelte van het brouwsel overgepompt in eiken vaten om te rijpen. Na een lange rijpingsperiode wordt het bier gefilterd en versneden met jong bier. Een bierstijl die algemeen wordt geassocieerd met Vlaanderen is het Oud bruin. Deze zoet-zure bieren, afkomstig uit de regio Oudenaarde en Zottegem, ontstaan door versnijding van oude en jonge bieren die daarna rijpen in lagertanks. In deze grote metalen lagertanks verzuurt het bier onder invloed van melkzuurbacteriën in de lucht. Dit biertype wordt ook gecombineerd met krieken.