Bierdegustaties

op basis van bieren van spontane gisting


De lambiekbieren : Dit biertype behoord tot de groep van oudste bieren ter wereld en uniek voor België. Het brouwproces van deze bieren, uit de Zennevalei en Zuid-West-Brabant, verschilt van die uit een traditionele brouwerij. De brouwer gebruikt overjaarse hop die minder bitter is en wilde gisten aanwezig in de lucht (spontane gisting). De lambiek wordt gebrouwen tussen november en maart omdat deze micro-organismen of wilde gisten uitsluitend actief zijn in de koele maanden. Deze bieren rijpen op eiken vaten (tot 3 jaar) waar in de beginfase de nodige gisting plaatsvindt die uiteindelijk leidt tot vorming van alcohol en het zure karakter. Pas nadien volgt de eigenlijke rijping. Door de evoluerende biercultuur hebben de traditionele lambiekbrouwers die de oude receptuur gebruiken voor een vaste benaming gezorgd. Zij mogen de benaming ‘Oud’ of ‘Oude’ toevoegen. Dit wil zeggen dat het bier vervaardigd is met tenminste 30% tarwe en dat integraal een spontane gisting heeft ondergaan. Wanneer men jonge en oude lambiek gaat mengen bekomt men geuze. Dit biertype wordt ook gecombineerd met krieken, frambozen, aardbeien en kandijsuiker (Faro).